گیم کلاب دیاکو | بلاگ

پنج نوع محبوب واقعیت مجازی

امروزه فناوری به سمت عصر جدیدی پیش می‌رود که در آن شما می‌توانید جهان را به شیوه‌هایی خلاقانه و جدید تجربه کرده و با آن تعامل داشته باشید. جدیدترین نوآوری‌ها شامل یادگیری ماشین، هوش مصنوعی، واقعیت مجازی، زنجیره بلوکی(Block-chain)، اینترنت اشیا و بسیاری دیگر است.

ما در این قسمت راجب واقعیت مجازی و ۵ نوع محبوب آن که امروزه وجود دارد بحث خواهیم کرد.

واقعیت مجازی به ایجاد یک محیط یا طرح مجازی اشاره دارد که یک تجربه واقع‌گرایانه ایجاد می‌کند که در واقعیت وجود ندارد. این یک تجربه مجازی است که می‌توانید مشاهده کنید، گوش دهید و با آن ارتباط برقرار کنید، اما نمی‌توانید آن را لمس کنید. ما در مقالات گذشته خود به‌طور مفصل در مورد چیستی واقعیت مجازی صحبت کرده‌ایم.

۵ نوع خلاقانه‌ی واقعیت مجازی

از بین هزاران فرمت واقعیت مجازی، این ۵ مورد جزء تأثیرگذارترین آن‌ها هستند:

  • واقعیت مجازی غیر همه جانبه (Non-immersive Virtual Reality)
  • واقعیت مجازی کاملاً همه جانبه (Fully Immersive Virtual Reality)
  • واقعیت مجازی نیمه همه جانبه (Semi-Immersive Virtual Reality)
  • واقعیت افزوده (Augmented Reality)
  • واقعیت مجازی مشارکتی (Collaborative VR)

اکنون بیایید در مورد هرکدام از این فرمت‌های واقعیت مجازی، بیشتر بدانیم:

۱. واقعیت مجازی غیر همه‌جانبه

واقعیت مجازی غیر همه‌جانبه به یک تجربه مجازی از طریق رایانه اشاره دارد که در آن می‌توانید برخی از کاراکترها یا فعالیت‌های درون نرم‌افزار را کنترل کنید، اما محیط مستقیماً با شما تعامل ندارد.

به‌عنوان‌مثال ، هنگامی‌که بازی‌های ویدئویی مانند World of WarCraft را بازی می‌کنید، می‌توانید شخصیت‌هایی را در بازی کنترل کنید که دارای انیمیشن‌ها و ویژگی‌های خاص خود هستند. ازنظر فنی، شما با یک دنیای مجازی سروکار دارید، اما مرکز توجه بازی نیستید. همه عملکردها یا ویژگی‌ها بیشتر با شخصیت‌های درون بازی تعامل دارند.

بنابراین همه‌ی دستگاه‌های بازی پایه مثلPlayStation ، Xbox ، Computer و ... تجربه واقعیت مجازی غیر همه‌جانبه را در اختیار شما قرار می‌دهند.

۲. واقعیت مجازی کاملاً همه‌جانبه

برخلاف واقعیت مجازی غیر همه‌جانبه ، یک فناوری مجازی کاملاً همه‌جانبه تضمین می‌کند که شما تجربه‌ای واقع‌گرایانه در دنیای مجازی دارید. به نظر می‌رسد که شما ازنظر فیزیکی در آن دنیای مجازی حضور دارید و همه‌چیز به‌طور واقعی برای شما اتفاق می‌افتد.
این یک‌شکل گران‌قیمت از واقعیت مجازی است که شامل هدست واقعیت مجازی، دستکش و اتصالات بدن با حسگرهای حساس است. این‌ها به یک کامپیوتر قدرتمند متصل هستند. حرکات، واکنش‌ها و حتی یک چشم بر هم زدن شما در دنیای مجازی تشخیص و نشان داده می‌شود. احساس خواهید کرد که ازنظر فیزیکی در دنیای مجازی هستید.
قلمرو بازی Virtual Shooter می‌تواند یک مثال باشد که در آن شما در یک اتاق کوچک به تجهیزاتی مجهز شده‌اید و از طریق هدست واقعیت مجازی در حال مشاهده یک دنیای مجازی هستید که در آن با دیگر تیراندازانی که سعی در کشتن شما دارند روبرو می‌شوید. شما می‌توانید بازوها و بدن خود را برای دویدن، پرش، خم شدن، شلیک، پرتاب و ... در بازی حرکت دهید.
مفهوم جدیدی به نام آموزش پزشکی مجازی برای آموزش جراحان مغز و اعصاب برای جلوگیری از بلایا در حین عمل‌های خطرناک مغز در حال بررسی است. مفاهیم بسیار بیشتری از این قبیل در حال زنده شدن هستند که امیدواریم به بهبود زندگی ما منجر شوند.

۳. واقعیت مجازی نیمه همه‌جانبه یا نیمه شناور

واقعیت مجازی نیمه همه‌جانبه، ترکیبی از واقعیت مجازی غیر همه‌جانبه و کاملاً همه جانبه است. این مفهوم می‌تواند به شکل یک فضای سه‌بعدی یا محیط مجازی باشد که در آن می‌توانید به‌تنهایی یا از طریق صفحه کامپیوتر یا هدست VR حرکت کنید.
بنابراین تمام فعالیت‌های درون دنیای مجازی به سمت شما متمرکز است. اما، شما هیچ حرکت فیزیکی واقعی به‌جز تجربه بصری خود ندارید. در رایانه، می‌توانید از ماوس برای جابجا شدن در محیط مجازی استفاده کنید و در دستگاه‌های تلفن همراه، برای حرکت در مکان می‌توانید لمس کرده و انگشت خود را روی صفحه بکشید.
اکثر محیط‌های مجازی نیمه غوطه‌ور از چرخش سنج (Gyroscope) پشتیبانی می‌کنند، به این معنی که با کشیدن انگشت نمی‌توانید فضا را کنترل کنید و محیط مجازی بر اساس محور عمودی بر روی تلفن شما ثابت می‌شود و شما باید تلفنتان را در جهات مختلف حرکت دهید تا محیط را در آن جهات مشاهده کنید.
هدست های VR بیشتر تعاملی هستند زیرا آن‌ها هم، چنین ژیروسکوپ‌هایی دارند، اما بدون نیاز به استفاده از دست. درواقع، تنها با گوشه چشم می‌توانید این چرخش را انجام داده و محیط مجازی را ببینید. بنابراین یک تجربه واقع‌بینانه برایتان ایجاد می‌شود.

۴. واقعیت افزوده

واقعیت افزوده زمانی است که به نظر می‌رسد موجودیت یا دستگاه خاصی در واقعیت وجود دارد، اما درواقع چنین نیست. به‌جای قرار دادن شما در یک دنیای مجازی، یک موجود مجازی از طریق هر دستگاهی در دنیای واقعی قرار می‌گیرد.
برای مثال، از طریق صفحه‌نمایش تلفن همراه خود، می‌توانید اتاق خود را مشاهده کرده و یک شخصیت کارتونی را در گوشه آن قرار دهید. شما قادر خواهید بود شخصیت را از طریق صفحه‌نمایش تلفن همراه خود مشاهده کنید ولی در واقعیت نه.

از این فناوری بیشتر در مشاغل مانند تأمین‌کننده مبلمان یا دکوراسیون استفاده می‌شود. به‌عنوان‌مثال، شخصی که مایل به خرید میز است، می‌تواند میز را از طریق صفحه‌نمایش تلفن خود در اتاقش قرار دهد. به این صورت به او این امکان داده می‌شود که بفهمد این میز در اتاقش خوب به نظر می‌رسد، یا باید طرح دیگری را انتخاب کند.

۵. واقعیت مجازی مشارکتی

این مفهوم، یک‌شکل از دنیای مجازی است که در آن افراد مختلف از مکان نای مختلف می‌توانند در یک محیط مجازی، معمولاً به شکل سه‌بعدی یا کاراکترهای از پیش تعریف‌شده ، با یکدیگر در تماس باشند.

به‌عنوان‌مثال، یک بازی ویدئویی به نام PUBG (Players Unknown Battle-Ground) وجود دارد که تعداد زیادی بازیکن به‌عنوان شخصیت مجازی مجزا وجود دارند و افراد می‌توانند آن‌ها را کنترل کنند. به‌طور هم‌زمان آن‌ها می‌توانند از طریق میکروفون، هدست و چت با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

خلاصه اینکه

همان‌طور که می‌بینید، این‌ها محبوب‌ترین اشکال واقعیت مجازی موجود در عصر حاضر هستند. باگذشت زمان، کیفیت واقعیت مجازی بهتر و بهتر می‌شود و مشاغل بیشتر و بیشتری از اشکال مختلف واقعیت مجازی استفاده می‌کنند تا تعامل خود را با چشم‌اندازهای خود و واحد تجاری خود بهبود بخشند.
اگر هنوز با این فناوری آشنایی ندارید، پیشنهاد می‌کنیم برای ماندن در این دنیای پیشرفته به فکر استفاده از واقعیت مجازی باشید.