گیم کلاب دیاکو | بلاگ

معرفی واقعیت مجازی

واقعیت مجازی

تا حالا شده موقع بازی کردن با رایانه یا تلفن هوشمندتان، به این فکر کنید که چه می‌شد اگر واقعاً در فضای بازی بودید و به‌جای شخصیتی که با موس، کیبورد و صفحه تاچ هدایتش می‌کنید، خودتان بازی می‌کردید؟

تا آخر این متن همراه ما باشید تا درباره‌ی تکنولوژی‌ای صحبت کنیم که این رویا را حقیقی کرده!

واقعیت مجازی چیست؟

سرنخ در اسم این تکنولوژی ست! تجربه‌ی دنیایی که واقعاً وجود ندارد.

واقعیت مجازی که به آن VR هم گفته می‌شود، استفاده از تکنولوژی کامپیوتر برای ایجاد یک محیط شبیه‌سازی‌شده است، که باقابلیت‌های خود، کاربر را در یک محیط مجازی قرار می‌دهد تا یک تجربه‌ی همه‌جانبه را برای او رقم بزند.

اگر بخواهیم خیلی ساده این مفهوم را تعریف کنیم، واقعیت مجازی به معنای تجربه کردن چیزهایی از طریق کامپیوتر است که واقعیت بیرونی ندارند. با این تعریف، خود ایده این تکنولوژی چندان چیز جدیدی محسوب نمی‌شود. برای مثال هنگامی‌که یک انیمیشن تماشا می‌کنیم درواقع تصاویری را تجربه می‌کنیم که واقعیت بیرونی ندارند! فیلم‌ها و کتاب‌ها هم شما را به دنیاهای تخیلی مختلف می‌برند، اما آن‌ها دنیایی نیستند که شما بر اساس اعمال خود تغییرشان دهید. و این وجه تمایز واقعیت مجازی ست.

واقعیت مجازی یک جهان ۳ بعدی، تعاملی و باورپذیر است که به‌گونه‌ای می‌توانید آن را تجربه و کاوش کنید که انگار (هم ازنظر روانی و هم ازنظر فیزیکی) در آن محیط قرارگرفته‌اید. شما با پوشیدن ابزارهایی مثل هدست، کنترلر و ... در یک محیط مجازی قرار می‌گیرید و به‌جای تماشای صفحه‌ی کامپیوتر، وارد یک دنیای سه‌بعدی می‌شوید. کامپیوتر با شبیه‌سازی و درگیر کردن حواس پنج‌گانه، شما را وارد یک محیط مصنوعی کرده و طوری عمل می‌کند که آن را واقعی احساس کنید و بر آن تأثیر بگذارید.

واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده؟

چیزی که لازم است همین ابتدا بدانیم، تفاوت عبارت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده است:

۱.واقعیت افزوده
این تکنولوژی، با اشیاء دیجیتالی به واقعیت موجود ما اضافه می‌کند. یکی از بهترین مثال‌ها در زمینه‌ی واقعیت افزوده، فیلترهایی هستند که همه ی ما در اپلکیشن هایی مثل اینستاگرام و اسنپ چت با آن آشنا شده‌ایم. واقعیت افزوده، بعد از پردازش تصاویری که از دوربین دریافته کرده است، تصاویر تولیدشده‌ی رایانه‌ای را به تصویری که کاربر از دنیای واقعی دارد، اضافه می‌کند. (مثلاً اضافه کردن لنز رنگی به چشم‌های شما در سلفی تان!)

۲.واقعیت مجازی
اما در واقعیت مجازی، بجای اینکه دوربین یک محیط فیزیکی را ثبت کند و سپس اشیا دیجیتالی به آن اضافه شوند، به کمک ابزارهایی مثل هدست های واقعیت مجازی، و با کنترل چشم و حواس دیگر کاربر، او را در یک محیط مجازی قرار می‌دهند.

به بیان ساده‌تر، با تکنولوژی واقعیت مجازی، بجای ترکیب اشیا مجازی با دنیای واقعی، جهانی شبیه‌سازی‌شده برای کاربر ایجاد می‌شود.

کاربردهای واقعیت مجازی

از این تکنولوژی در زمینه‌های گوناگونی استفاده می‌شود. قابلیت‌های وی‌آر به‌ویژه برای آموزش و شبیه‌سازی محیط‌های خطرناک مختلف کارایی زیادی دارد. در ادامه برخی از کاربردهای واقعیت مجازی در حوزه‌های مختلف را باهم بررسی خواهیم کرد.

ارتش

ارتش‌ها از واقعیت مجازی برای اهداف آموزشی استفاده می‌کنند. این تکنولوژی سربازان را قادر می‌سازد تا بدون ریسک مرگ و جراحت، تمرین‌ها و نبردهای سخت را انجام دهند. علاوه بر آن VR برای درمان اختلال استرس نبرد(PTSD) نیز کمک‌کننده است. در PTSD یا “استرس نبرد” سربازانی که از آسیب و ترومای پس از بازگشت از میدان جنگ و دیگر مشکلات روحی روانی رنج می‌برند، می‌توانند یاد بگیرند چگونه با نشانه‌های مشکل خود در یک محیط امن روبرو شده و آن را مدیریت کنند.

آموزش

آموزش نیز حیطه دیگری است که VR را برای یادگیری بهتر به خدمت گرفته است. فایده‌ی این تکنولوژی‌ای است که گروه‌های زیادی از دانش آموزان می‌توانند به یادگیری در یک محیط سه‌بعدی، طبیعی و تعاملی بپردازند و پیچیده‌ترین مفاهیم درسی را به‌آسانی و با روشی لذت‌بخش یاد بگیرند.

بهداشت و درمان

حوزه بهداشت و درمان یکی از حوزه‌هایی است که واقعیت مجازی در آن کاربردهای بسیاری دارد. از شبیه‌سازی فرآیند جراحی گرفته تا درمان فوبیا و آموزش کارورزان. به‌این‌ترتیب متخصصان سلامت می‌توانند در محیطی ایمن و بدون خطر برای بیماران واقعی، به یادگیری مهارت‌های جدید موردنیاز خود و بازپروری مهارت‌های قبلی بپردازند.

مد

صنعت مد حوزه‌ای نیست که ذهن با فکر کردن به VR سریعاً به یاد آن بیوفتد. اما واقعیت این است که در صنعت مد از واقعیت مجازی به روش‌های گوناگونی استفاده می‌شود. توسعه‌ی نرم‌افزارهای مبتنی بر‌ VR برای ساخت فروشگاه‌های مد و لباس مجازی - آواتارهای سه‌بعدی (انسان‌های مجازی) برای کمک به طراحی لباس‌ها - نمونه کارهای مد سه‌بعدی و ... ازجمله کاربردهای این تکنولوژی در صنعت مد و پوشاک هستند.

میراث فرهنگی

نوع سنتی تجربه بازدیدکنندگان موزه‌ها، گالری‌ها و مراکز گردشگری باعث به وجود آمدن تغییرات عمده‌ای در این مراکز شده است. مدل سنتی شامل نوعی از مشارکت غیرفعال مراجعین بوده است که صرفاً به بازدید از نمایشگاه می‌پرداختند ولی نمی‌توانستند درگیر تجربه‌ای تعاملی و فعالانه بشوند. اما امروزه تلاش می‌شود نمایش‌های کنش گرایانه بخش بزرگی از پروسه بازدید از مراکز فرهنگی و باستانی را شکل دهد که به‌طور خاص برای کودکان امر جذابی است.

تجارت

واقعیت مجازی به چندین روش توسط اهالی کسب‌وکار استفاده‌شده است. تورهای مجازی بازدید از یک محیط کسب‌وکار - آموزش کارمندان جدید و ارائه‌ی نمای ۳۶۰ درجه از یک محصول ازجمله‌ی این کاربردهاست. هم‌چنین، VR یک روش خوب برای یافتن مشکلات طراحی در مراحل ابتدایی طراحی محصول است.

مهندسی

استفاده از ابزارهای مدل‌سازی سه‌بعدی و تکنیک‌های تجسمی به‌عنوان قسمتی از فرآیند طراحی از کاربردهای واقعیت مجازی در مهندسی است. این فناوری، مهندسان را قادر می‌سازد تا پروژه خودشان را به شکل سه‌بعدی ببینند و درک بهتری از آن به دست آورند.

بازی‌های واقعیت مجازی

بی‌شک صنعت بازی‌های ویدئویی یکی از بزرگ‌ترین طرفداران تکنولوژی واقعیت مجازی است. بازی VR اصطلاحی است که برای توصیف نسل جدید بازی‌های رایانه‌ای با تکنولوژی واقعیت مجازی استفاده می‌شود که به بازیکنان یک دیدگاه واقعاً همه‌جانبه و اول‌شخص می‌دهد. شرکت‌کنندگان از طریق انواع دستگاه‌های بازی و لوازم جانبی VR ، ازجمله هدست های VR ، دستکش‌های مجهز به حسگر ، کنترلرهای دستی و موارد دیگر ، محیط بازی را تجربه کرده و بر آن تأثیر می‌گذارند.
به بیان ساده‌تر، شما با پوشیدن هدست و استفاده از دیگر ابزارهایی مثل کنترلر، در نقش یک بازیکن وارد محیط بازی می‌شوید و بجای هدایت بازیکن از طریق موس یا دسته‌های بازی، با دست و بدن خود آن را کنترل می‌کنید.
بازی‌های واقعیت مجازی را می‌توان بر روی سیستم‌های مستقل، کنسول‌های بازی تخصصی یا با استفاده از لپ‌تاپ و رایانه‌های پیشرفته‌ای انجام داد که می‌تواند هدست های واقعیت مجازی اصلی مانند Oculus Rift, HTC Vive, and Lenovo Mirage Solo را پشتیبانی کند.

در حال حاضر برای تجربه‌ی این بازی‌ها سه گزینه پیش روی ماست:
۱.بازی‌های VR در رایانه‌ها و لپ‌تاپ‌ها: بازی‌هایی که در رایانه‌های سطح بالا انجام می‌شوند و دقیق‌ترین محیط‌های مجازی و گزینه‌های بازی را ارائه می‌دهند.
۲.بازی‌های VR در کنسول‌های بازی: این بازی‌ها شبیه بازی‌هایی است که در رایانه‌های شخصی اجرا می‌شوند اما فقط با کنسول‌های بازی سازندگان خاص کار می‌کنند.
۳.بازی‌های VR در تلفن‌های هوشمند: برای بازی‌های VR تلفن همراه، تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند، هدست ها، کنترلرها و بازی‌های مختص خود را معرفی می‌کنند.

هیجان بازی‌های واقعیت مجازی از دیدگاه اول‌شخص آن و توانایی هر بازیکن در دست‌کاری محیط مجازی ناشی می‌شود. برخلاف بازی‌های رایانه‌ای معمولی که دیدگاه آن‌ها معمولاً از پشت و یا کمی بالاتر از شخصیت بازیکن است ، گیمرهای VR اغلب احساس می‌کنند که این کار را مستقیماً از چشم خود می‌بینند.
این دید در درجه اول با استفاده از هدست های VR یا عینک‌های پیشرفته که تقریباً در هر تجربه بازی VR به دست می‌آیند، حاصل می‌شود. برای ورودی و کنترل بیشتر، انواع دستگاه‌های اضافی ممکن است برای تبدیل حرکات واقعی بازیکن به عملکرد روی صفحه استفاده شود. در ادامه برخی از این دستگاه‌ها را باهم بررسی می‌کنیم:

هدست و عینک مخصوص بازی VR

این هدست ها مهم‌ترین لوازم جانبی بازی VR هستند که برای غوطه‌ور شدن در بازی روی سر کاربر قرار می‌گیرند. بعضی از این هدست های VR باکیفیت بالا، حرکات کامل سر و چشم کاربر را ثبت و منتقل می‌کند، و برخی دیگر فقط محیط بازی شبیه‌سازی‌شده سه‌بعدی را نمایش می‌دهد.

ما در دیاکو از هدست های HTC Vive استفاده می‌کنیم چراکه از بین سه هدست HTC Vive، سونی PSVR و Oculus Rift که تنها گزینه‌های عینک واقعیت مجازی بالا رده در دنیا محسوب می‌شوند، کار هدست اچ‌تی‌سی با دو محصول دیگر تفاوت اساسی دارد. طراحان این هدست برای ردگیری حرکات کاربر فقط به یک دوربین چند سنسوره کفایت نکرده و از دو باکس که هرکدام دربرگیرنده 37 سنسور لیزری می‌باشند استفاده کرده‌اند. بدین ترتیب با قرارگیری این دو باکس در دو گوشه محیطی که کاربر در آن قرار دارد، کوچک‌ترین حرکات کاربر قابل ردگیری می‌باشد.

علاوه بر هدست و ردگیرهای آن، دو کنترلر اختصاصی نیز برای این هدست طراحی‌شده که حاوی دکمه‌ها، صفحه Track-Pad و دسته‌های حساس به میزان فشار می‌باشند. کیفیت نمایش تصاویر از دیگر نکات قوت این هدست محسوب می‌شود. این هدست دارای دو صفحه‌نمایش با رزولوشن تصویر 1200×1080 می‌باشد که روی‌هم‌رفته رزولوشن 1200×2160 را برای نمایش تصویر ارائه می‌کنند. زاویه دید لنزهای بکار گرفته‌شده نیز برابر با 110 درجه می‌باشد. 555 گرم وزن این هدست می‌باشد ولی بااین‌حال برای استفاده‌های طولانی‌مدت هم قابل‌استفاده است.

کنترل‌کننده‌های بازی VR

یک کنترل‌کننده‌ی واقعیت مجازی اقدامات فیزیکی کاربر را به عملکرد بازی تبدیل می‌کند. مانند بازی‌های ویدئویی سنتی، اکثر بازی‌های VR از نوعی کنترلر دستی (joystick ، gamepad) برای اشاره، شلیک و ارسال فرمان استفاده می‌کنند.

دستکش‌های بازی VR

دستکش‌های بازی VR مجهز به سنسور، سطح جدیدی از جزئیات را در جدیدترین بازی‌های VR امروزی فعال کرده است. درحالی‌که آشکارسازهای حرکتی VR می‌توانند حرکات گسترده و کل بدن را حس کنند، دستکش‌های VR تشخیص حرکت دقیق انگشتان دست را امکان‌پذیر می‌کند و به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد نسل جدیدی از بازی‌های VR را ایجاد کنند که از بازیکنان می‌خواهد وسایل کوچک را بردارند ، اشیا را بگیرند و حمل کنند. به‌زودی.